Kysymys- ja vastauspalveluKysymyksiä liittyen näyttötutkintoihin voit esittää
asiantuntijoillemme luomalla tunnuksen.

Luo uusi tunnus »

#1 12-11-2014 11:44:14

vierailija
Vieras

Näyttötutkinnon valinnaisen osan tunnustaminen AMK-opinnoista

Onko aikuisten näyttötutkintona suoritettavan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (Lähihoitaja) valinnaisen osan (10 ov) tunnustaminen mahdollista saada aikaisemmin suoritetuista AMK-opinnoista (Tradenomin tutkinnosta).

Asiasta löytyy keskustelua ja Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta on tästä tehnyt muutosesityksen (145078) Opetushallitukselle 29.11.2012. mutta asiasta ei löydy selkeää päätöstä.

-Sote

#2 12-11-2014 11:44:24

admin
Administrator

Re: Näyttötutkinnon valinnaisen osan tunnustaminen AMK-opinnoista

Näyttötutkinnoissa ei ole olemassa hyväksilukua. Puhutaan osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Osaaminen täytyy arvioida kolmikantaissti ja esittää tunnustettavaksi tutkintotoimikunnalle. Tunnustettavaksi voidaan esittää jossain toisessa näyttötutkinnossa hyväksytty tutkinnon osa tai lähihoitajan tutkinnossa esimerkiksi ammatillisessa peruskoulutuksessa suoritettu ammattiosaamisen näyttö. Näissäkin tapauksissa arvioidaan osaamisen ajantasaisuus. Aiempia opintoja ei tunnusteta tutkinnon osiksi (ei edes valinnaiseksi), mutta voidaan henkilökohtaistamisen kautta ottaa huomioon ammattiatidon hankkimisessa eli ei tarvitse uudelleen opetella ja opiskella. Näyttötutkinnoissa arvioidaan osaamista ja se tulee osoittaa tutkintotilaisuudessa. Arvioijaryhmä esittää osaamisen hyväksyttäväksi tutkintotoimikunnalle.
Mikäli osaamista on aiempien opintojen tai työn kautta hankittu, osallistumalla tutkintotilaisuuteen ja osaaminen arvioidaan, niin sitten voidaan esittää osaaminen tunnustettavaksi toimikunnalle.

Tuohon toimikunnan tekemään esitykseen OPH:lle ei ole tullut vastausta. Luultavasti siksi, että asia on näyttötutkintojen periaatteita vastaan. Osaaminen ja sen ajantasaisuus täytyy arvioida ja sen jälkeen esittää toimikunnalle.

Poissa

Laudan alaosa