Kysymys- ja vastauspalveluKysymyksiä liittyen näyttötutkintoihin voit esittää
asiantuntijoillemme luomalla tunnuksen.

Luo uusi tunnus »

#1 12-11-2014 11:51:16

vierailija
Vieras

Hoiva-avustajan koulutus

Olen suorittanut koulunkäyntiavustajan ammattitutkinnon.
Tutkinnon osat: Koulunkäyntiavustajan työn toimintaympäristöt, Ihmisen kasvun tukeminen, Oppimisen ohjaaminen, Toimintakyvyn tukeminen. Nuo siis hyväksytysti.
Nyt opiskelen hoiva-avustajaksi, josta tulisi suorittaa kasvun tukeminen ja ohjaus, kuntoutumisen tukeminen sekä yksi tutkinnon osa kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnosta.
Itse näkisin, että teen tutkintosuorituksen vain tuosta viimeisestä, sillä koen noiden kahden muun olevan aika pitkälti samaa josta olen tutkinnot suorittanut.
Koululta saamani palaute tästä oli kuitenkin sitä, että pitäisi ehdottomasti suorittaa kaikki.
Asenne hieman "hyökkääväkin".
Haluaisin asiaan ulkopuolisen henkilön mielipiteen.
Esim. tuon toimintakyvyn tukemisen olen suorittanut kuntoutussairaalassa, eli siis ei ole vain koulumaailman kokemusta.
Jäi vain sellainen olo, ettei niitä papereita edes katsottu, missä näkyy nuo kaikki suorittamani asiat!

#2 12-11-2014 11:51:31

admin
Administrator

Re: Hoiva-avustajan koulutus

Aluksi pohjustusta: Hoiva-avustajan koulutus koostuu kolmesta eri osatutkinnosta.
• Kasvun tukeminen ja ohjaus (Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja)
• Kuntoutumisen tukeminen (Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja)
• Asiakkaiden avustaminen (Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto)

Kyseessä ei ole virallinen näyttötutkintojärjestelmän mukainen tutkinto vaan koulutus, jossa suoritetaan kolme erillistä tutkinnon osaa.
Kaksi osaa Sosiaali- ja terveysalan Lähihoitajatutkinnosta ja yksi osa kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnosta.
Kyseiset tutkinnon osat ovat kyllä virallisia.

Et saa koulutuksesta tutkintotodistusta vaan todistuksen koulutuksesta ja mahdollisesti kolmen tutkinnon osan osatutkintotodistukset, jos tutkinnon osat arvioidaan kolmikantaisesti ja esitetään ko. tutkintotoimikunnille tunnustettavaksi ja pyydetään osatutkintotodistukset.
Sekä lisäksi koulutuksen järjestäjällä tulee olla kyseisten tutkintojen järjestämisoikeudet tai tekevät yhteistyötä, jonkun tutkinnon järjestäjän kanssa.

Näyttötutkinnon suorittamiseen kuuluu henkilökohtaistaminen ja aikaisemman osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. En pysty ottamaan kantaa miten koulunkäyntiavustajan ammattitutkinnossa (nykyisin ko. tutkinnon nimi on KOULUNKÄYNNIN JA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTO) suoritetut tutkinnon osat vastaavat lähihoitajan tutkinnon osien sisältöjä. Varmaankin suurimmaksi osaksi, mutta koulutuksen järjestäjän tehtäviin kuuluu selvittää asia ja perustella myös, jos näin ei ole.
Se, että tutkinnon osan nimet ovat samat, ei vielä varmista sitä, että sisältö vastaa toisiaan.
Jos olisit suorittamassa SoTe pt ja lähihoitajan tutkintoa, niin siellä olisi suorittamasi koulunkäyntiavustajan tutkinto pakko huomioida ja tunnustaa yhdeksi tutkinnon osaksi.
Neuvoisin sinua edelleen keskustelemaan koulutuksen järjestäjän kanssa ja vaikka joutuisitkin osoittamaan osaamisesi vaadittavissa kolmessa tutkinnon osassa, niin sinullahan on jo koulutuksen osalta aiempaa osaamista ja voit keskustella tarvitseeko sinun osallistua kaikkeen koulutukseen.

Poissa

Laudan alaosa