Kysymys- ja vastauspalveluKysymyksiä liittyen näyttötutkintoihin voit esittää
asiantuntijoillemme luomalla tunnuksen.

Luo uusi tunnus »

#1 23-08-2018 21:09:06

Näytön hylkäämisen perusteet

Suoritin erityissiivouksen harjoittelua ja näyttöä sairaalassa. Ohjaus työpaikalla oli täysin ristiriitaista siihen mitä koulussa opetettiin, ja olin kertonut siitä opettajalleni sekä harjoittelupaikan esimiehelle. Kaikki sanoivat aina vain samaa; teet kuten koulussa on opetettu. Nyt kuitenkin näyttö hylättiin vaikka:
-Koulun ohjeistuksessa lattiapyyhe kostutetaan heikosti emäksisellä pesuaineella, nyt kostutuksesta olisikin pitänyt olla desinfioiva puhdistusaine vaikka sairaanhoitopiirinkin ohjeistuksessa heikosti emäksinen riittää.
-Näytön jo alettua, siivottuani potilashuoneen ja siirtyessäni vessa-suihkutilaan, opettaja ilmoitti että nyt siivotaankin kuten kyseessä olisi kävelevä potilas vaikka todellinen potilas oli vuodepotilas joka ei käyttänyt itse vessaa ollenkaan. Jos tämä olisi kerrottu ennen näytön alkua, olisin ottanut  tilanteeseen mukaan tyystin toisenlaiset välineet. Varsinkin kun olin ennen näyttöä vielä varmistanut ettei potilasta ole suihkutettu omassa huoneessaan eli sitä ei myöskään tarvitse perusteellisesti pestä.
-Koulun materiaalissa hoitajakutsu-painikkeen pyyhintä on osana potilaspaikkaa, ja kun siitä koulussa keskusteltiin, se pyyhittiin siinä kohdassa kun se luonnollisesti tuli vastaan eikä sen takia missään nimessä hypitty edestakaisin ympäri vuodetta. Nyt kerrottiin sen olevan likaisin kohta ja se olisi pitänyt siksi pyyhkiä viimeisenä.

Samassa huoneessa, saman potilaan kanssa edellisenä päivänä luokkakaverin suorittama näyttö hyväksyttiin, vaikka lattiapyyhe oli kostutettu vessaankin heikosti emäksisellä pesuaineella, vessa siivottiin sen todellisten vaatimusten mukaisesti ja hoitajakutsu pyyhittiin kaikkea muuta kuin viimeiseksi. Hänen arviointikeskustelussa näistä asioista ei edes mainittu. Näyttöä vastaanottamassa oli molemmilla sama opettaja ja työnantajan edustaja.

Mitenhän tässä pitäisi toimia?

Poissa

#2 24-08-2018 08:41:08

kykkis
Moderator

Re: Näytön hylkäämisen perusteet

Hei

Tarkistelin tutkinnon perusteista aluksi, että toimiiko tai soveltuuko tuo sinun näyttöympäristösi erityissiivouspalvelujen tutkinnon osan osaamisen osoittamiseen eli näyttöön.

Tutkinnon perusteissa sanotaan:
Ammattitaidon osoittamistavat
Tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa erityissiivoustehtävissä aidoissa työympäristöissä.
Erityissiivouskohteena voi olla esimerkiksi apteekin lääkevalmistustila, ESD-tila tai sähkötila, eristyshuone (suojaeristyshuone, tartuntaeristyshuone),
teollisuuden tuotantotila, puhdastila/kontrolloitu tila, kylpylä, uimahalli tai homesiivous-, palosiivous-, muu vastaava erityissiivouskohde.

Mielestäni ko. näyttö ja ympäristö vastaisi enemmän Laitoshuoltopalvelu tutkinnon osaa? (HUOM! en todellakaan ole tämän tutkinnon ja ammattialan asiantuntija)

Mutta, voit ottaa esille opettajan kanssa sen asian, että olit suunnitellut (kuten perusteissakin vaaditaan) kyseisen erityissiivoustehtävän etukäteen sovitulla tavalla ja sen mukaisesti, mikä tieto sinulla ko. tilasta oli. Kun opettaja esitti, että toimitaankin toisella tavalla, olisit tietenkin voinut itse mainita, että tarvitset desinfioivat puhdistusaineet jne., jotta voidaan WC-suihkutila puhdistaa.
Se pyyhitkö kutsunapin viimeisenä vai työn kannalta parhaassa järjestyksessä, niin perusteissa ja kriteereissä on maininta, että tekee työt erityissiivouskohteessa edellytetyn työjärjestyksen mukaisesti, johon arvioijat tässä tapauksessa puuttuivat.
Mielestäni keskustelu opettajan ja työelämäarvioijan kanssa kannattaa tehdä.

Poissa

Laudan alaosa