Moni miettii, mitä lukion jälkeen tekisi?

Mitä lukion jälkeen – välivuosi vai jatko-opinnot?

Moni tällä hetkellä opintojaan suorittava miettii, mitä lukion jälkeen kannattaisi tehdä? Moni myös miettii, mitä vaihtoehtoja on olemassa? Ja sitä, mitkä niistä ovat realistisia? Kysymyksiä on varmasti paljon ilmassa, mutta jokaiseen niistä on olemassa myös vastaus. Jokaisen on kuitenkin löydettävä itse omat vastauksensa siihen, mikä vaihtoehto on sopivin juuri hänelle. Kannattaa tehdä itselleen lista, mitä isona haluaisi tehdä.

Moni miettii, mitä lukion jälkeen pitäisi tehdä?

Yleisimpiä vaihtoehtoja ovat välivuosi tai jatko-opinnot. Välivuotta voi viettää lukemattomilla eri tavoilla. Jotkut etsivät työpaikan ja tutustuvat välivuoden aikana työelämään. Joku käyttää välivuotensa tulevan opinahjonsa pääsykokeisiin pänttäämiseen ja joku taas vetää lonkkaa. Päättää, ettei tee yhtään mitään paitsi lepää. Yksi vaihtoehto on ottaa rinkka selkään ja lähteä tutkimaan maailmaa. Matkailu tunnetusti avartaa.

Jos valinta on kuitenkin jatko-opinnot niin vaihtoehtoja on vähintäänkin yhtä monta. Voi valita itselleen sopivan ammattialan ja opistotason. Osa lähtee yliopistoon, osa korkeakouluun ja joidenkin valinta on ammatillinen tutkinto. Opiskeluvalinnat kannattaa tehdä itseään kuunnellen, koska ammattia opiskellaan oman tulevaisuuden vuoksi. Jos jokin ala erityisesti kiinnostaa niin kannattaa lähteä tutustumaan siihen ja mahdollisesti myös opiskelemaan sitä.

Kaikki valinnat ovat oikeita

Olipa valinta, mikä tahansa ylläolevista vaihtoehdoista niin se on todennäköisesti oikea. Kunhan muistaa sitä tehdessään kuunnella omaa sisäistä ääntään ja käydä keskustelua itsensä kanssa, mitä elämältään ja tulevaisuudeltaan haluaa. Tämän jälkeen voi listata vaihtoehtoja, mitkä johdattaisivat tavoitteeseen. Jos ei ole kiire niin tavoitteisiin voi mennä useammankin etapin kautta.


Posted

in

by

Tags: