Oikeusnotaarin tutkinto

Oikeusnotaarin tutkinto ja koulutusohjelma

Oikeustieteen maisterin koulutusohjelman kolme ensimmäistä vuotta ovat oikeusnotaarin koulutusohjelma. Se antaa hyvät perusvalmiudet oikeustieteen eri osa-alueista. Oikeusnotaarin koulutusohjelmaa kutsutaan kandiohjelmaksi ja käytännössä sen jälkeen jatketaan kohti maisterin tutkintoa. Kolmivuotiset opiskelut kattavat 180 opintopistettä. On huomioitava, että oikeusnotaarin ja maisterin tutkintoon ei valita varsinaisesti pääainetta, koska kyseessä on niin sanottu yleistutkinto, joka antaa pätevyyden juristiammatteihin.

Millaisia kokonaisuuksia oikeusnotaarin tutkinto kattaa

Ennen oikeusnotaarin tutkintoa opinnot ovat monipuolisia ja rakentuvat sekä perusopinnoista että aineopinnoista. Näiden lisäksi opiskellaan kieliä, valinnaisia aineita sekä yleisopintoja. Aiheina ovat julkisoikeus, yksityisoikeus, rikos- ja prosessioikeus, oikeuden yleistieteet sekä yhtenä kokonaisuutena talous, yhteiskunta ja oikeus. Näistä koostuu kokonaisuus, jonka päätteeksi opiskelija tekee kandidaatintutkielman. Vuodesta 2005 lähtien uusien opiskelijoiden on suoritettava kandidaatin tutkinto välitutkintona.

Julkisoikeuden ohjelmassa pakollisten aineiden lisäksi voi valinnaisena opiskelle kilpailuoikeutta, eurooppaoikeutta, kansainvälistä oikeutta sekä ihmisoikeussopimuksia. Yksityisoikeuden lisäksi valinnaiset opinnot sisältävät ensimmäisessä osassa lapsioikeutta, jäämistö- ja aviovarallisuusoikeutta, viestintä- ja informaatio-oikeutta sekä urheiluoikeutta. Toisessa osassa valinnaisia opintoja ovat sosiaalioikeus, oikeudenaloja syventävästi sekä tekijänoikeuksia. Rikos- ja prosessioikeuden valinnaiset opinnot sisältävät kriminalistiikkaa, oikeuspsykologiaa, ilmasto-oikeutta sekä silloin voi myös harjoitella oikeudenkäynnin prosesseja sekä syyttäjän työtä. Lisäksi valinnaisia opintoja ovat myös osakeyhtiöoikeus, arvopaperimarkkinaoikeus, oikeushistoria, -filosofia ja -sosiologia.

Kansainvälistyminen ja oikeusnotaarin tutkinto

Moni haluaa jo opiskelujen aikana kansainvälistyä, joten sen lisäksi, että Suomessa on tarjolla kansainvälistä tutkimustyötä ja englanninkielistä opetusta, voi myös lähteä ulkomaille opiskelemaan tai työharjoitteluun. Varsinkin Helsingin yliopiston oikeustieteellinen on kansainvälinen opiskelupaikka ja tiedekuntaan rekrytoidaan joka vuosi opiskelijoita tuutoreiksi. Siinä yhteydessä tutustuu kansainvälisiin opiskelijoihin sekä hyödyntää ja kehittää kielitaitoaan. Se on kuin onnistuminen online casino Suomi -sivustolla, jolloin hyötyä voi saada kuin huomaamattaan.

Yliopiston kielikeskus antaa myös mahdollisuuden opiskella sellaisia kieliä, jotka opiskelijaa kiinnostaa. Myös ulkomailta tuleville opiskelijoille on varmasti mukava kuulla, millaista opiskelu on Suomessa ja miten se poikkeaa heidän omasta maastaan, jos niissä on eroja. Lisäksi kiinnostavaa on myös kansainväliset oikeustapauskilpailut, joihin voi osallistua. Niissä harjoitellaan oikeustapausten ratkomista ja mikä parasta, suullinen sekä kirjallinen kielitaito paranee. Ammattisanaston käyttö tulee helpommaksi sekä jo opiskeluvaiheessa saa kansainvälisiä kontakteja, joista voi vielä myöhemminkin olla hyötyä. Näissä tilanteissa tutustuu sekä muiden maiden opiskelijoihin että ulkomaiseen opetushenkilökuntaan. Harjoittelua voi hakea esimerkiksi Erasmus -työharjoittelun kautta. Työharjoitteluun voi hakea, jos on opiskellut vuoden tai on maisteriksi valmistuva opiskelija. Työharjoittelun myötä oikeustieteen maisteri parantaa työmahdollisuuksiaan.

Verkostoituminen opintojen aikana

Yksi tärkeä asia opiskelujen aikana on myös verkostoituminen. Tiedekunnalla sekä opetushenkilökunnalla on laajat verkostot sekä kotimaassa että ulkomailla. Kursseilla vierailevat käytännön työtä tekevät juristit, joten oppimista tapahtuu myös ulkopuolisten opettajien toimesta. Työelämässä oleva juristi onkin paras kertomaan siitä, millaista käytännön työ on juuri nyt. Alumnitoiminta on myös vilkasta, joka tarkoittaa sitä, että aikaisempien vuosien opiskelijat pitävät yhteyttä nykyisiin opiskelijoihin sekä tiedekuntaan. Tiedekunnalla on myös jonkin verran työharjoittelupaikkoja, jotka auttavat siinä, että työelämä tulee tutuksi. Niissä on myös mahdollista suorittaa opiskelujen lopussa maisterin tutkinnon lopputyön.

Oikeustieteen opiskelu liittyy vahvasti kaikkiin toimintoihin, joita yhteiskunnassa on. Lakien lisäksi on ymmärrettävä sitä ympäristöä, johon säännöt on kehitetty ja johon ne liittyvät. Siitä syystä opiskelujen aikana on mahdollista hyödyntää muiden tiedekuntien tarjoamaa opetusta ja täydentää sillä omia, juridisia opiskelujaan. Sama pätee myös siihen, että muiden suomalaisten yliopistojen tarjoamaa opetusta voi hyödyntää. Tämä liittyy joustavan opinto-oikeuden sopimukseen. Myös avointa yliopisto-opetusta kannattaa hyödyntää.


Posted

in

by

Tags: