Siirry suoraan sisältöön

Liikuntatieteiden maisteri näyttötutkintopohjalla

Käsi, kynä ja papereita - liikuntatieteiden maisteriksi opiskelua

Liikuntatieteiden maisteri ei kuulu näyttötutkinto-ohjelman tutkintoihin, sillä se vaatii yliopistokoulutuksen ja näyttötutkinnot taas ovat toisen asteen tutkintoja. Näyttötutkinnot antavat kuitenkin jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin, eli näyttötutkintopohjalta voi päästä kandidaatin tutkintoon ja sitä kautta maisterin ohjelmaan. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota jo ennen näyttötutkintoa suunniteltaessa, mitä liikuntatieteiden maisteriksi opiskelu ja yliopistoon alalle pääseminen vaativat. Toisen asteen opinnoilla voi olla merkitystä hakuprosessin kannalta.

Liikuntatieteiden maisteri vaatii ensin kandidaatin tutkinnon

Maisterin tutkintojen laajuus on usein 120 opintopistettä, eli suoritusaika on usein noin kaksi vuotta. Maisterin tutkintoa ennen on suoritettava pakollinen kandidaatin tutkinto, joka on laajuudeltaan 180 opintopistettä. Sinun on siis haettava ensin kandidaatin ohjelmaan, johon voit hakea esimerkiksi näyttötutkintopohjalla. Kannattaa myös selvittää muut tarvittavat ammattiin liittyvät asiat jo opintoja suunnitellessa. Esimerkiksi se, riittääkö liikuntatieteiden maisterin palkka sinulle.

Liikuntatieteelliseen haettaessa todistusvalinnassa huomioidaan ylioppilastutkinnon arvosanat. Vaihtoehtoisesti hakijat voidaan valita valintakoevalinnalla. Siinä on tarkoitus testata hakijan valmiuksia akateemiseen opiskeluun. Tämän jälkeen jatkoon päässeet hakijat pääsevät toiseen vaiheeseen, johon kuuluu muun muassa soveltuvuuskokeita, kirjallinen koe ja haastattelu. Esimerkiksi näyttötutkinnolla suoritetusti liikunta-alan tutkinnosta voi siis olla tässä vaiheessa hakua paljon hyötyä.

Liikuntatieteiden maisterin palkka

Liikuntatieteiden maisteri on hyvin pitkä opiskeluprosessi, ja palkka on siihen nähden melko pieni. Se voi kuitenkin vaihdella aina esimerkiksi tulevan työpaikan mukaan. Liikuntatieteen maisterin keskipalkka on vähän reilut 3 000 euroa kuukaudessa. Eroa voi kuitenkin olla jopa tuhannenkin euron verran monista asioista riippuen. Se on siis usein alle suomalaisten keskipalkan, mutta vastaa melko hyvin suomalaisten yleisintä palkkaa.

Liikuntatieteiden maisteri onkin monelle ennen kaikkea kutsumustyö, eikä palkan vuoksi opiskeltava ala. Kukapa haluaisi opiskella vuosikausia alaa, joka ei kiinnosta ja jonka palkka ei ole suurimmasta päästä. Mikäli liikunta-ala kiinnostaa, mutta palkka mietityttää, kannattaa vertailla liikunta-alan erilaisia opiskelu- ja työmahdollisuuksia. Maisteriksi opiskelu ei nimittäin ole ainoa reitti alalle.

Suunnittele opiskelu ja ala huolellisesti etukäteen

Vaikka maisterin opinnot voisivat tuntua kaukaisille, kannattaa niitä miettiä jo kun hakee toisen asteen opiskelupaikkaa. Alan tai aineiden valinnalla voi olla merkitystä yliopistoon liikuntalinjalle haettaessa. Mikäli suunnitelmat ovat vielä epävarmoja, voi myös olla hyvä idea pitää taukoa niiden miettimisestä. Tauon aikana voit vaikkapa hankkia liikunta-alan kokemusta töiden tai vapaa-ajan kautta, nähdä ystäviä, kysyä apua ammatinvalintaan, tehdä sinua kiinnostavia asioita ja vaikkapa rentoutua tutustuen siihen, mitä ovat parhaat kasinot peleineen.

Näyttötutkintoala kannattaa myös valita huolellisesti, vaikka lopullinen tavoite olisikin yliopisto. Lue myös rauhassa erilaisten liikunta-alan opiskelupaikkojen kuvaukset ja vaatimukset. Vertailu ja kouluttautuminen Opintopolun kautta on helppo tapa tutustua erilaisiin alan ammatteihin ja koulutuksiin. Saat myös paljon muuta tietoa eri asteiden koulutukseen liittyen.

Liikuntatieteiden maisteri vaatii viiden vuoden opinnot

Maisterintutkinto kestää 2 vuotta, mutta sitä ennen pakollinen kandidaatin tutkinto 3 vuotta. Valmistut lopulta vapaa-aikasektorin sekä liikuntakulttuurin analyyttiseksi asiantuntijaksi. Liikunnan näyttötutkintokoulutus taas voi olla esimerkiksi valmentamiseen suuntautuvaa koulutusta. Tarjolla on kuitenkin monia erilaisia vaihtoehtoja opiskelupaikasta riippuen. Näyttötutkinnot ovat myös huomattavasti lyhyempi matka ammattiin kuin kandidaatin ja maisterin tutkinto yhteensä.

Näyttötutkintokoulutus mukaan lukien sinulta kuluisi siis maisteriksi valmistumiseen saakka noin 7 vuotta. Aika voi tosin vaihdella kunkin opiskelijan ja tutkinnon mukaan. Toisella asteella voidaan nimittäin luoda kullekin omanlaisensa opintosuunnitelma, jossa huomioidaan aikaisempi kokemus alalta.

Liikuntatieteiden maisteri -opinnot vaativat siis tarkkaa suunnittelua ja mahdolliset opinnot yliopistossa kannattaa pitää mielessä jo näyttötutkintoa opiskellessa – tai mieluummin jo ennen sitä. Mikäli opiskelu- ja urapolkusi on vielä epävarma, muista, että tarjolla on myös apua ammatinvalintaan. Se voi selkiyttää omia ajatuksia ja tulevaisuuden suunnitelmia sekä antaa lisää tietoa erilaisista opiskeluvaihtoehdoista.