Siirry suoraan sisältöön

Mitä tehdä välivuotena?

Moni nuori pohtii etenkin lukion jälkeen, mitä tehdä välivuotena. Välivuosi kannattaa käyttää hyödyksi ja sitä kannattaa suunnitella ainakin joltakin osin. Se on hyvää aikaa pohtia omia suunnitelmia ja toiveita. Mikäli ajatuksissa siintää korkeakoulupaikka, kannattaa vähintään osa välivuodesta käyttää pääsykokeisiin valmistautumiseen. Välivuotena on hyvin aikaa osallistua vaikkapa valmennuskurssille tai päntätä pääsykoekirjoja. Pelkästään opiskeluun välivuotta ei kuitenkaan tarvitse käyttää.

Mitä tehdä välivuotena – rahaa ja kokemuksia töitä tekemällä

Välivuosi on todella hyvää aikaa kerätä kokemusta myös työelämästä ja samalla tienata rahaa kenties tulevia opintoja varten. Esimerkiksi monet vähittäiskaupat tai pikaruokaravintolat työllistävät mielellään nuoria välivuotta pitäviä. Ne myös tarjoavat usein mahdollisuuden osa-aikaiseen työhön, jolloin aikaa jää muuhunkin, kuten vaikkapa pääsykokeisiin valmistautumiseen, harrastamiseen ja sen sellaiseen.

lukion jälkeen monella on ajatuksena suunnata suoraan jatko-opintoihin, mutta aina se ei ole mahdollista. Mikäli vielä pohtii sitä, mitä haluaisi opiskella, voi välivuotena tutustua tarkemmin eri aloihin, tehdä erilaisia ammatinvalintatestejä ja rakentaa vaikkapa unelmakartan tukemaan omaa ammatinvalintaa ja unelmia. Omasta urasta ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa stressiä vaan muistaa se, että alan vaihtaminen on mahdollista eikä tässä hetkessä tehtävien valintojen tarvitse olla lopullisia.

Ulkomaille välivuodeksi!

Yksi hyvä paikka kerryttää kokemuksia ovat ulkomaat. Välivuosi on erinomainen mahdollisuus lähteä vaikkapa au pairiksi tai osallistua ulkomailla järjestettävälle kielikurssille. Mikäli oma kielitaito mietityttää, niin ulkomailta löytyy töitä myös suomen kielen taitajille. Esimerkiksi Espanjassa on suomalaisia puhelinfirmoja, joissa työ tapahtuu suomen kielellä.

Avainsanat: